Millaista voimaa sinä lajissasi tarvitset?

Johanna Forrström Voimavalmennus

Opi jalostamaan voimaasi Spartanin Voimavalmentaja koulutuksessa

Voima on kaikkien fyysisten ominaisuuksien perusta. Jokainen ihminen hyötyy siis voiman harjoittamisesta ja ylläpitämisestä. Ilman kykyä tuottaa voimaa, kun ei ole liikettä, oli sitten kyse hyppäämisestä, kyykkäämisestä tai sängystä nousemisesta. Voima, jonka tuotamme saa lihaksistomme liikuttamaan luurankoamme. Kuten Lihastohtorin, Haikairaisen ja Rytkösen blogikirjoituksessa todettiin:

”Ilman voimantuottoa pituushyppääjä ei hyppää mihinkään, painonnostaja ei tempaa kiloakaan, maratoonari ei liiku metriäkään tai toimistotyöntekijä ei pääse ylös penkistä. Ilman lihaksien voimantuottoa ei ole elämää!”

Kaikessa urheilussa ja liikkumisessa tarvitaan voimaa jossain muodossa, millaisessa muodossa, se riippuu lajista ja sen vaatimuksista. Voimaharjoittelu onkin lähes poikkeuksetta oheisharjoitteluna kaikissa urheilulajeissa, mutta mäkihyppääjän voimaharjoittelu näyttää hyvin erilaiselta kuin esimeriksi voimanostajan.

MAKSIMIVOIMA, KESTOVOIMA JA NOPEUSVOIMA

Voima voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan; maksimivoimaan, kestovoimaan ja nopeusvoimaan. Jälkimmäinen jaotellaan vielä räjähtävään ja pikavoimaan. Lajin asettamat vaatimukset määrittävät, millaista voimaa urheilijan kannattaa harjoittaa. Voimanostossa, jossa voittaja yleensä omaan parhaimman kyvyn tuottaa maksimaalista voimaa kyykyssä, penkkipunnerruksessa ja maastanostossa, ei tarvitse lajissaan lainkaan kestovoimaominaisuuksia. Sen sijaan maratoonari ei hyödy maksimivoiman virittämisestä äärimmilleen omassa lajissaan.

On totta, että kaikki urheilijat hyötyvät tiettyyn pisteeseen perusvoimaharjoittelusta, mutta kun halutaan nimenomaan virittää tiettyjä ominaisuuksia huippuunsa, tulee voiman harjoittamisesta olla laajempaa tietämystä.

Jos toimit valmentajana tai personal trainerinä, tulee sinulla olla käsitys, miten kutakin voiman osa-aluetta harjoitetaan. Millaiset toistomäärät ja kuormat kehittävät edellä mainittua kestovoimaa? Entä kun halutaan lisätä nopeusominaisuuksia, miten silloin harjoitellaan? Mitkä liikkeet ovat hyviä nopeuden harjoittamiseen? Entä jos haluamme lisätä suhteellista voimaa, kasvattaa siis voimaa ilman urheilijan lihasmassan/painon kasvamista?

Oikealla tavalla suunniteltu ja toteutettu voimaharjoittelu tekee sinusta vahvemman urheilijan. Kuva: European Powerlifting Federation , EM-kisat 2017
Oikealla tavalla suunniteltu ja toteutettu voimaharjoittelu tekee sinusta vahvemman urheilijan. Kuva: European Powerlifting Federation , EM-kisat 2017

Oikealla tavalla suunniteltu ja toteutettu voimaharjoittelu tekee sinusta vahvemman urheilijan.
Kuva: European Powerlifting Federation , EM-kisat 2017

VOIMAVALMENTAJA KOULUTUS

Yllä mainittuihin asioihin perehdytään Spartan Gearin uudessa Voimavalmentaja koulutuksessa, jonka sisällöstä noin 40 prosenttia on teoriaa. Reilu puolet koulutuksesta on käytännön opiskelua, jolloin keskitytään erilaisten levytanko-, kahvakuula- ja kehonpainoliikkeiden tekniikoiden oppimiseen. Perusliikkeet, kuten erilaiset kyykyt, punnerrukset, vedot ja kahvakuulaliikkeet ovat sovellettavissa monen eri voiman osa-alueen harjoittamiseen, joten niiden tekniikat on oltava hallussa. Oikeaoppisella treenaamisella myös ennaltaehkäiset urheiluvammoja ja tällä tavoin saa pidennettyä omaa harjoittelu / urheilija uraasi tai valmennettavasi uraa.

Tule siis vahvistamaan osaamistasi voimaharjoittelusta sekä teoriassa että käytännössä. Kahdeksan päivän Voimavalmentaja koulutus kasvattaa teoreettista ymmärrystäsi voiman ja sen ominaisuuksien kehittämisestä. Lokakuussa alkavalle koulutukselle pääset ilmoittautumaan tästä.

Myös minä toimin yhtenä kouluttajista. Vastuualueenani maksimivoimaharjoittelu.

Voimavalmentaja koulutus soveltuu kaikille valmentajille, personal trainereille, urheilijoille ja niille, jotka haluavat kehittyä itse paremmiksi urheilijoiksi tai valmentajiksi.

Tervetuloa mukaan! 🙂

– Johanna Forsström, voimanostaja & Spartan Gear kouluttaja