Liikunta-alan suurin vedätys

Spartan Academy Yleinen

Mikä ihme on Sky-RY ja auktorisoitu virallinen Personal trainer eli APT.

Olen Antti Nurmi ja olen Spartan Academyn toimitusjohtaja.
Me Spartanin kouluttajat olemme toimineet eri tehtävissä liikunta-alalla yli 25:n vuoden ajan. Kokemusta on niin kansallisista ja kansainvälisistä koulutus- ja valmennustehtävistä.

Voimme siis syystäkin sanoa olevamme kansainvälisiä valmentajia. Olemme valmentaneet tuhansia liikunta-alan ammattilaisia ympäri maailmaa ja samalla myös nähneet miten villi liikunta-alan kenttä on.

Onko sinulla muuten tietoa, mikä on SKY-RY, Suomen kunto ja terveysliikuntakeskusten yhdistys ja mitä tarkoittaa Auktorisoitu Personal Trainer eli APT?

Onko sinulla tietoa miten tämä yhdistys on kontrolloinut Suomen liikunta-alan markkinoita ja samalla jopa harhaanjohtanut kuluttajia?

Me voimme kertoa sinulle tästä, jos sinulla on vain hetki aikaa kuunnella. Suosittelen, että kuuntelet videon ja luet blogikirjoituksen huolella, koska tämä tarina on aika uskomaton. Ole myös ystävällinen ja jaa tätä tietoa ystäville ja muille liikunta-alan ammattilaisille.

Kaikki alkaa auktorisoinnista

Tämä tarina on hyvä esimerkki siitä, miten kuluttajaa johdetaan harhaan.

Kaikki sai alkunsa siitä, kun yritimme hakea suoraan EREPS
European Register of Exercise Professionals Auktorisointia Spartan Academyn PT- koulutukseen. Ereps ja EuropeActive ovat EU:n liikunta-alan kattojärjestö, eli Euroopan suurin liikunta-alan standardeja luova organisaatio.

Meidän Ereps-hakumme torpattiin aikanaan, kun SKY-RY oli sopinut yhteistyöstä Erepsin kanssa. Tämän kyseisen seikan takia hakemuksemme tuolloin evättiin. Saimme tuolloin ohjeistuksen hakea ensin APT-jäsenyyttä, vaikka olimme jo aloittaneet kansainvälisen kattojärjestön alle suuntautuneen haun. Tämä kyseinen käytäntö (ongelma) oli käytössä vain Suomessa, ei missään muussa EU-maassa. Eli tässä havaitsimme jo ensimmäisen hälyttävän seikan.

Meidän siis piti hakea APT-auktorisointia ensiksi Suomen SKY-RYltä, ja sitten kun olisimme toimineet noin yhden vuoden ajan heidän allaan, sen jälkeen pääsisimme Ereps -organisaatioon. Olimme todella ihmeissämme tästä käytännöstä, koska olimme jo lähettäneet koulutukseen liittyen tietoja Ereps hakua varten.

SKY is the limit

Kun lähdimme Sky-RY / Auktorisoitua Personal Trainer sertifikaattia hakemaan, alku sujuikin hyvin. Maksoimme uudestaan hakuun liittyvän maksun sekä aloitimme lomakkeiden täytön auditointitilaisuutta varten syksyllä 2019. SKY-RY:n lautakunnassa oli mukana isoja liikunta-alan yrityksiä , eli siis samalla alalla kilpailevia toimijoita. Tämäkin yhteys tuntui todella oudolta…

Miksi tämä on outoa? Koska kilpailevien toimijoiden edustajia istui Suomen niin sanotun kattojärjestön johtoportaassa ja he ovat päättämässä, keitä sinne pääsee. Samalla kilpailevien toimijoiden henkilökunta pääsi tutkimaan muun muassa toisten yritysten opetussuunnitelmia, joka voidaan tulkita jo jonkinlaiseksi yritysvakoiluksi. Mm. sen aikainen Trainer4Youn ”rehtori” toimi tuona aikana SKY-RY:n puheenjohtajana (Trainer4You luonnollisesti kuuluu SKY-RY:n alaisuuteen)…

Hakemuksemme tuli hylättynä takaisin kerta toisensa jälkeen. Olimme muokanneet materiaaleja sekä viilanneet koulutuksen runkoa kehoitusten mukaisesti. Pyysimme lukuisissa sähköposteissa sekä puheluissa tarkennusta muutettaviin kohtiin. Puhelut ohjautuivat usein eri asioihin, mistä oli alun perin tarkoitus neuvotella.

Meille vastattiin lähettämiimme sähköposteihin todella harvoin (2-5 kk välein) ja jouduimme soittamaan useasti perään saadaksemme jonkinlaisen vastauksen. Ajan kuluessa eteenpäin, meiltä vaadittiin muuttamaan koulutuksessamme aina erinäisiä asioita. Milloin oli kokeessa korjattavaa, milloin nimeä piti muuttaa. Selkeitä ohjeita muutoksiin ei koskaan tullut, vaikka puhelimessa niistä puhuttiin.

Olimme myös yhteydessa Sky-RY:n toiminnanjohtajan kanssa, olkoot hänen nimensä poliitikko tässä yhteydessä. Hänet oli palkattu sinne hoitamaan asioita ja hän on kuulema vahvasti mukana politiikassa. Tämä tuli aina esille hänen kanssaan käymissämme puhelinkeskusteluissa. Noin 50% ajasta puhuttiin, miten tärkeitä asioita hän ja SKY-RY tekevät politiikassa. Kiirettä tuntui pitävän...

Puhelut piti aina keskeyttää koska aihe ei liittynyt mitenkään meidän hakemukseemme. Puhelut olivat epämiellyttäviä ja epäammattimaisia. Kaikkiin kysymyksiin vastattiin kiertämällä vastausta ja pelattiin vain aikaa.

Kun asiat eivät edenneet, poliitikko totesi suuttuen, että hänelle maksetaan liian vähän hänen työstään ja hänellä siksi ei ole aikaa käsitellä meidän hakemustamme…

SKY-RY:n toimijat myös useasti arvostelivat EREPS -organisaatiota ja haukkui tätä huonoksi. Vaikka he itse olivat Erepsin alaisuudessa ja EREPS on erittäin tunnettu organisaatio.

Lukuisista käymistämme sähköpostikeskusteluista käy ilmi, että asiat eivät jostakin omituisesta syystä edistyneet ollenkaan. Asioita puitiin yli kahden vuoden ajan ja siltikään asiat eivät vain edenneet, vaikka pyysimme lukuisia kertoja mistä vaatimuksista hakemuksemme jäi vajaaksi. Myöhemmin kävi myös ilmi, ettei Sky Ry:ssä ollut ollenkaan työryhmää asian eteenpäin viemiseksi.

Jouduin olemaan yhteydessä Sky RY:n tällöiseen puheenjohtajaan, joka tosiaan on tai oli ainakin tuolloin Trainer4youn ”rehtori”. Hänkään ei koskaan vastannut yhteydenottoihin. Sain hänet lopulta kiinni toisen ihmisen kautta, joka vaikuttaa liikunta-alalla vahvasti. Hänen nimeään en halua tässä yhteydessä paljastaa. Rehtori totesi hänen välityksellään, että meidät otetaan avosylin vastaan. Tästä minulla on sähköposti todisteena.

Meni taas 4 kk, mutta mitään ei edelleenkään tapahtunut. Tämän jälkeen kyseinen rehtori ei ollutkaan enää toiminnassa mukana, kun asioita alkoi paljastua ja tilanne paisui.

Tällöin kyllä jo tajusimme mikä koko SKY-RY on, pelkkää vedätystä.
Konsultoimme myös lukuisia ammattikorkeakouluja asiasta ja he olivat samaa mieltä, että miten ihmeessä on mahdollista, että joku yhdistys voi kontrolloida Suomen markkinoita.

K niin kuin kartelli

Viimeisessä keskustelussa Sky-ry:n kanssa totesin heidän taholleen, että tämä on kartellimaista toimintaa, jossa ajetaan vain tiettyjen isojen yritysten etuja ja kontrolloidaan laittomasti Suomen markkinoita. Toisin sanoen siis suositaan vain tiettyjä Personal Trainer -kouluja. Sanoin että alamme tutkimaan asiaa!

Olimme yhteydessä EuropeActiveen ja myös Erepsin suunnalta kysyttiin neuvoja, kun asia ei edennyt. Meitä alkoi todella kiinnostaa kuka vastasi Suomen toiminnasta ja onko tässä systeemissä mitään tolkkua?

Erepsin suunnalta olivat myös alkaneet katsoa suurennuslasilla Sky Ry:n toimintaa… Näiden toimien jälkeen asiamme eteni Sky Ry:ssä ja meidät kutsuttiin auditointitapahtumaan, mutta me tässä vaiheessa emme enää halunneet osallistua siihen vedätykseen. Ajattelimme että se on uppoava laiva, emmekä halua olla mukana moisessa arvelluttavassa toiminnassa.

Kaikki tämä tapahtui vuonna 2021. Aika lailla samaan aikaan saimme EREPS:istä vastauksen, että 2021 loppuvuodesta hekin alkavat tutkimaan Sky-Ry toimintaa. Yhteistyön SKY Ry:n kanssa EREPS lopetti 2022 alkuvuodesta, koska Sky-ry ei noudata heidän ohjeitaan ja heidän mielestään siellä on epämääräistä toimintaa.

Näin ollen me saimme vihdoin hakea suoraa jäsenyyttä tämän päätöksen jälkeen.

Eli näyttää siltä, että Sky Ry ja sen tukijayritykset tahallisesti jarruttivat meidän prosessimmea yli 2-vuotta! Yli kaksi vuotta!!!

Sky Ry:n johtokunnassa istui siis hakuprosessimme aikaan samalla alalla toimivia kilpailevia tahoja, mm. Elixian maajohtaja. Tähän aikaan vuodesta, Elixialla ja Trainer4Youlla oli koulutusyhteistyösopimus… Aika hassu yhteensattuma. Jokainen fiksu ymmärtää, että eihän tämä näin voi toimia. Tai voi toimia, mutta ei molemmat tahot voi istua organisaatiossa, jossa päätetään muiden yritysten hakuprosessista.

Sky Ry painottaa sivullaan, että he kehittävät aktiivisesti Suomen liikunta-alan kenttää ja ovat politiikassa mukana. Miten Ry voi olla politiikassa mukana? Miksi heidän nettisivujaan on päivitetty viimeksi vuonna 2021, jos he painottavan olevansa aktiivisesti mukana ja kehittämässä liikunta-alaa?

Tietyt yritykset ja Sky-Ry ovat onnistuneet luomaan ”virallisen” PT -tutkinnon Suomeen, toisella nimellä auktorisoitu personal trainer (APT), jota ei edes ole olemassa. Muutama tyyppi on vain päättänyt tehdä yhdistyspohjaisen paperilapun ja nimittää sitä viralliseksi.

Ja mitä pahinta, edelleen ihmisiä johdetaan harhaan tällä tiedolla, että tämä on joku virallinen Personal Trainer -tutkinto. Myydään kalliita koulutuksia valheilla kattojärjestöstä jota ei edes ilmeisesti enää ole. Tämä on erittäin edesvastuutonta ja laitonta Suomessa!

Olen saanut kymmeniä sähköposteja nuorilta ihmisiltä, jotka ovat halunneet opiskella Personal Trainerin ammatin. Heidän vaatimus on ollut auktorisoitu personal trainer, koska he ovat uskoneet tämän tutkinnon virallisuuteen!


Viesti teille Sky-Ry, Suomen Kunto ja Liikunta -yhdistys.

Jos te olette vielä olemassa, lopettakaa ihmisten harhaanjohtaminen ja puhukaa asiat rehellisesti. Jos teillä ei ole enää toimintaa, sulkekaa toimintanne! Vaikka olette yh-distys, teillä ja teidän johtokunnalla on olemassa vastuu Suomen laissa.

Älkää kontrolloiko liikunta-alan markkinoita ja johdattako ihmisiä harhaan.
Jos te vielä jatkatte toimintaa, siistikää toimintanne ja tehkää hyviä asioita tulevaisuudessa! Tuolla johtokunnalla asiat eivät vain toimi ammattimaisesti.


Viesti Trainer4U:lle.

En ikinä haluaisi verrata kenenkään yritystä julkisesti.
Mutta olette olleet syvällä mukana Sky-Ry toiminnassa ja informoitte väärää informaatiota. Siksi haluan antaa teille rakentavan palautteen.

Sivuillanne te mainostatte itseänne johtavana liikunta-alan kouluttajana. Miten voitte myydä asioita, joita ei ole olemassa. Miksi luotte mielikuvan, että teiltä saa EREPS -jäsenyyden ja miksi teillä on 2 vuotta vanhaa tietoa sivuillanne (Edit: Trainer4U on liittynyt EREPS:iin kesällä 2023).

Olette koonneet hienon taulukon jossa tuotte esiin kaikki Suomen Personal Trainer -koulutukset, missä vertaatte itseänne muihin organisaatioihin. Mielestäni se on jo epäeettistä. Varsinkin kun että päivitä taulukkoanne. Esimerkiksi siellä lukee, että teillä on 19 lähipäivää. Mutta muualla teidän sivuilla lukee koulutukseenne kuuluvan 9 lähipäivää.

Kuvan henkilö ei liity tapaukseen.

Teidän sivunne ovat täynnä harhaanjohtavaa tietoa, joita käytätte ikävästi hyväksi markkinoinnissa. Ei asiakkaita voi johtaa harhaan myymällä jotain, jota ei ole.
Vähän sama asia kun myisi asiakkaalle Mersun, mutta hän saakin Ladan.

Tutustu lisää Trainer4U:n EREPS-rekisteröitymiseen »


Viimeinen viestini on myös kuluttajille!

He jotka ovat uskoneet tähän Sky-Ry:n auktorisoitu (APT) personal trainer -nimikkeeseen, teidän on hyvä tietää asioiden oikea tausta. Jos olet kouluttautumassa Personal Traineriksi, varmista minkä todistuksen saat. EREPS on laajin eurooppalainen personal trainereiden auktorisointiorganisaatio. Ja tässä organisaatiossa Sky-Ry:n auk-torisoitu PT -nimike ei ole enää mukana.

Kannattaa ottaa yhteyttä koulutustahoon ja selvittää, miksi he ovat myyneet teille jotain mitä ei ole olemassa! Jos te olette EREPS -rekisterissä, se on todella hyvä asia. Mutta vuoden 2022 alkupuoliskon jälkeen Sky Ry:llä ei ole oikeutta enää antaa EREPS -tutkintoa.

Muistakaa, Suomessa ei ole mitään omaa virallista standardia Personal Trainer -kentällä! Vain opetusministeriö voi sellaisen tehdä. Esimerkiksi ammattikorkeakoulun todistus on virallinen koulutodistus.

Ereps-tutkinto pohjautuu eurooppalaiseen organisaatioon, joka tunnistetaan kymmenissä maissa. Tämän tyyppinen organisaatio tuo tässä kohtaa isoimman uskottavuuden, jos esimerkiksi haet töitä ulkomailta. NYT Spartan Academyn Personal Trainer -koulutus kattaa EQF 3 ja EQF 4 -tason koulutukset ja Ereps -auktorisoinnin.

Minä itse henkilökohtaisesti toivon, että me liikunta-alan kouluttajat ja yritykset myymme sellaista sisältöä mikä on totta! Muutama mätämuna voi pilata meidän kaikkien maineen ja ne mädät munat voivat myös tuhota usean nuoren liikunta-alan ammatin haaveet! Joten otetaan yhdessä vastuu ja koulutetaan liikunta-alan kentälle vahvoja ammattilaisia!

Haluatko tietää enemmän Spartan Academyn Personal Trainer -koulutuksesta?
Tutustu PT-koulutukseemme