Liikunta-alan suurin vedätys – osa 2

Spartan Academy Yleinen

Iltalehti kirjoitti laajan artikkelin jossa SKY ry toimintaa syytetään liikunta-alan markkinoiden kontrolloinnista.

Haastateltavina olivat Antti Nurmi (Spartan Academy), Ville Isola (Fitnessurheilu ry toiminnan johtaja & liikuntatieteiden maisteri), Ari Langinkoski (Nordic Health Academy) sekä SKY ry / APT toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister.

Tässä kirjoituksessa haluan avata muutamia asioita uudella näkökannalla. Esimerkiksi sitä, mitä kaikkea ikävää toiminta on aiheuttanut liikunta-alan kentällä.

Jotta saat paremman käsityksen koko asiasta, lue meidän aikaisempi blogikirjoitus ja Iltalehden artikkeli.

LUE LISÄÄ: Iltalehden artikkeli »
LUE LISÄÄ: Aikaisempi Spartan blogi APT:stä »

Miten APT-nimike vaikuttaa Personal Trainerin työllistymiseen?

Isot kuntosaliketjut ja isot tekijät suosivat APT-nimikettä, koska niiden toiminnasta vastaavat istuvat (tai ovat istuneet) SKY ry:n hallituksessa. Vaikuttaa samalla siltä, että kaupallisen edun nimissä on ollut kannattavaa luoda "standardi" (APT-lista), jota ei kuitenkaan todellisuudessa voi käyttää kuin ne, jotka SKY ry:n APT-systeemin sisäpiirissä ovat.

Kyse ei ole siitä, että APT-listattujen kouluttavien organisaatioiden (eli meidän personal trainer koulutstalojen) listalle pääsemiseksi karsittaisiin pois huonommuuden vuoksi, vaan siitä, että sisäpiirin näytetään otettavan personal trainereita kouluttaviksi tahoiksi vain ne, joista sisäpiiri voi hyöytä. Tiedäthän, vähän niin kuin silloin, kun sinä haluat hyötyä itse, ja rakennat järjestelmän, jossa muut eivät voi toimia kuin vain niillä ehdoilla, jotka sinä saat yksipuolisesti sanella. Jos kyse olisi valtiosta, muistuttaisi toiminta yksinvaltiaan johtamaa suljettua yhteiskuntaa.

Kun yrityksesi kouluttaa personal trainereita APT-listalle, voit määritellä sen, että yritykseesi palkattavalla PT:llä pitää olla APT-lisenssi. Ja jotta PT:llä voi olla APT-lisenssi, pitää kouluttautua sen tahon kautta, joka APT-lisenssejä saa myöntää. Ja niitähän saavat myöntää vain ne kouluttavat organisaatiot, jotka istuvat SKY ry:n sisäpiirissä.

Jos nimesi ei ole APT-listalla, saattaa työn saantisi rajoittua. Ei siksi, ettetkö olisi pätevä, vaan vain siksi, että olisit halunnut toimia osaamisesi kautta vailla sitoumusta APT-listaan.

Mieti asetelmaa näin: asut kuntosali X:n vieressä ja haet sieltä töitä. Paikka X on iso työllistäjä (vaikkapa kuntosaliketju), ja paikkakuntasi on pieni, eikä siellä ole juuri muita kuntosaleja. Jos sinulta edellytetään APT-listalla oloa (vain siksi, että kuntosali edustaa tai tekee yhteistyötä APT-lisenssin kouluttajien parissa), voi työllistyminen liikunta-alalla olla vaikeaa.

Miten SKY ry:n sisäpiiri vaikuttaa markkinaan?

Kuten sanottua, vain ne kouluttavat tahot, jotka ovat SKY ry:n sisäpiirissä, voivat päättää siitä, ketkä APT-listalle päätyvät. Tämä ikiliikkuja pumppaa rahaa sisäpiirissä olevien kouluttavien organisaatioiden kassaan, ja samalla vääristää aitoa kilpailua.

Joku voisi puhua määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä, kilpailutilanteen vääristämisestä yhdessä sovituin keinoin tai kilpailevan liiketoiminnan rajoittamisesta.

Yksittäinen kuluttaja ei välttämättä tiedä, tai osaa edes arvioida sitä, mitä hyötyä APT-listalla olosta hänelle on. Ainoa syy voi olla uhka siitä, että vain APT-listalla oleminen takaa työllistymisen.

APT-listasta on onnistuttu uskottelemaan, että se olisi "standardi". Pitää myöntää, että myös minulle toki kelpaisi liiketoiminnan näkökulmasta asetelma, jossa rahavaroja voitaisiin ohjata yritykselleni, koska sen tuottama palvelu olisi "ainoaa oikeaa". Kutinaa päänahassa tuottaa se, että ihmiset saadaan uskomaan siihen, että vain APT-auktorisoitu personal trainer on sellainen oikea PT.

Rekisteröity yhdistys on siitä oivallinen yhtiömuoto, että se näyttäytyy puolueettomana ja ylevänä yhteisen hyvän edistäjänä. Näin varmasti yleisellä tasolla onkin - ellei ole käynyt niin, että yhdistystä käytetään liiketoiminnan edistämiseen jossakin toisaalla. Ja niin näyttää varsin vahvasti SKY ry:n ja APT-listan osalta käyneen.

APT ja vähän numeroita

APT-listoilla on Iltalehden artikkelin mukaan vuodessa 400 jäsentä. Yksi APT-jäsen (Personal Trainer) maksaa 70 € jäsenmaksua. Tämä tekee liikevaihtoa 28 000 €. Tämä jälkeen yritykset yms. maksavat arviolta 5000 € jäsenyydestään ja auktorisoinnistaan. Tämä tarkoittaa n. 33 000 - 35 000 € liikevaihtoa vuodessa.

Oletko APT-listalla olevana PT:nä miettinyt sitä, mitä saat siitä, että kuulut APT-listalle? Onko kyseessä kaivo, johon kannattaa heittää lantti, ja toivoa, että joskus toive uljaasta urasta aukeaa, vai onko niin, että työnantajan vaatimus "pakottaa" olemaan APT-listalla? Ja jos työnantajasi edellyyttää APT-listalla oloa, tekeekö se sinusta paremman PT:n?

Edellä mainitulla liikevaihdolla pitäisi hienosti pyörittää 400 henkilön listaa, ja tuottaa etua listan jäsenille. Tilanne on kuitenkin se, että lista ei ole ollut vuoteen toiminnassa, ja uusi on työn alla.

Sky Ry toiminnajohtaja Riitta Hämäläinen-Bister toteaa iltalehden artikkelissa, että rahat on loppu. Mielenkiintoisinta on tässä jutussa se, että meidän hakemus myös torpattiin rahavaikeuksien takia n. 2,5 v sitten.

"Oletko APT-listalla olevana PT:nä miettinyt sitä, mitä saat siitä, että kuulut APT-listalle?"

Mitä SKY ry:n ja APT:n pitäisi tehdä?

Moni suuri Personal Trainer koulutusorganisaatio edelleen mainostaa APT:ta. 13.12.2023 APT-listoja markkinoivat: Trainer4You, Impulssi, FAF, TrainerLab.

Niin, tuskin yllätyt, että kyseessä on tahoja, jotka istuvat tai ovat istuneet SKY ry:n hallituksessa.

Ville Isola ehdotti, että Olympiakomitea tulisi apuun, ja ottaisi asian hoitaakseen.

Iltalehden artikkelissa oli surullista luettavaa SKY ry:n toiminnanjohtajan mielipide Olympiankomitea-ehdotuksesta.

Mitä PT:n kannattaa tehdä?

Te 400 personal traineria, jotka olette jäsenmaksunne APT-listalle maksaneet: mitä vastinetta olette saaneet rahoillenne?

Onko asiakkaidenne osalta tilanne sellainen, että he edellyttävät teidän kuuluvan APT-listalle? Jos et ole listalla, onko sinulta jäänyt asiakkuuksia saamatta siksi, että et ole APT-listalla?

Puoskarointi on väärin. On kyettävä erottamaan osaamisensa todennettavasti hankkinut liikunta-alan ammattilainen heistä, jotka jopa koulutuksen käytyään ovat vaarallisia valmentajia asiakkaidensa hyvinvoinnille. Puhumattakkaan heistä, jotka valmentavat vailla riittävää osaamista, kokemusta ja koulutusta.

Personal trainer saa varmasti lukea tai kuulla siitä, miten "kirjekurssit" kouluttavat liikunta-alalle epäpäteviä tekijöitä. Valitettavasti APT-lista ei ole hopealuoti, jolla alipätevästä tulee 70 eurolla kokenut ja hommansa osaava luotettava personal trainer. Kannattaa katsoa pelkän koulutuksen lisäksi myös sitä, millaista kulttuuria alalle rakentuu.

Vinoutuneen tästä koko SKY ry:n APT-tapauksesta tekee se, että kaikki "me muut" kouluttajat näyttäydymme keskenämme samassa laarissa olevilta mädiltä perunoilta, joita ruokavalioita rakentava APT-PT ei suosittelisi.  Kannattaa kuitenkin katsoa vähän tarkemmin koulutusten laatua, opettajien taustoja ja sinun, personal trainer (tai tuleva sellainen) ajatusmaailmaasi puhuttelevaa moraalia.

Varmasti on niin, että ne tahot, jotka APT-listalle kouluttavat, osaavat kyllä kouluttaa. Kun mukana on epäilyksiä herättävä, sisäpiirin etua tuottava ja markkiinaa vinouttava APT-listan kaltainen vipu, me emme halua sellaisella eduksemme vääntää.

Meille SKY ry:n toiminta on näyttäynyt vastenmielisenä. Toiminta ei ole sellaista personal trainereillemme koulutettavaa liikunta-alan tervettä kulttuuria, jota haluamme heidän menestymiseksi opettaa.

Me olimme rohkeita ja tulimme esille, koska emme halunneet, että tämä tarina tekee enempää tuhoa liikunta-alalla. Me otimme riskin ja olemme ylpeitä siitä.